در این شماره گاهنامه، نکات مرتبط با روش عملکرد پاک کننده اولتراسونیک در مراکز درمانی مرور می شود.

Ultrasonic Cleaners: در زمان آلودگی زدایی یا تمیزکردن ابزار پزشکی و دندان پزشکی، گاهی قسمت هایی از ابزار و وسایل از دسترس برس شستشو یا حوصله پرسنل خارج است یا حتی ممکن است ابزاری با کیفیت جنس مطلوب و دارای قابلیت بازیابی جلا، زیبایی رخ خود را در اثر مرور زمان از دست داده باشد، پاک کننده اولتراسونیک بهترین گزینه برای حل این قبیل مشکل ها است.

گرچه بیشتر نمونه های تجاری تولیدشده این نوع دستگاه در زمان نگارش این گاهنامه قابلیت انجام یک سیکل کامل شستشو به مانند یک دستـگاه Thermal Washer Disinfector را ندارند و ابزار را در انتهای سیکل کاری خود، در محیطی آلوده شده تحویل کاربر می دهند، اما باید گفت در جداکردن آلودگی ریز از ابزار، Ultrasonic Cleaner کارایی بالاتری نسبت به دستگاه Thermal Washer Disinfector دارد. با توجه به بی رقیب بودن ایـن نـوع فـن آوری پاک کنندگی، لازم به نظر می آید در تمام مراکز درمانی از چنین سیستمی نیز در کنار شستشوی دستی و خودکار خود بهره ببرند.

Ultrasound: پدیده اولتراسوند یا فراصوت کاربردهای مختلفی چون مکان یابی توسط خفاش ها در طبیعت، موارد تشخیصی در زمان پیش از تولد نوزاد و شکستن سنگ ها در پزشکی، و بازرسی مواد و جوش دادن در صنعت دارد. گرچه در اواخر قرن 19 میلادی با این پدیده آشنا بودند اما پس از سال های 1960 میلادی بود که تمیزکردن با اولتراسونیک تجاری شد. تمیزکردن یا جداکردن آلودگی ها با استفاده از اولتراسوند، در کارهایی چون ساعت سازی، طلا و جواهرآلات، الکترونیک و کارهایی مشابه کاربرد دارد.
بازه فرکانسی بالاتر از توانایی انسان در شنیدن را معمولا فراصوت یا اولتراسوند می نامند که از حدود 18 کیلوهرتز تا چندمگا هرتز می باشد (فرکانس را با واحد هرتز Hz می شناسند که از نام فیزیکدان آلمانی گرفته شده است. یک هرتز یعنی یک رخداد یا سیکل، در هر یـک ثانیه تکرار می شود. پس 18 کیلوهرتـز این را مـی رساند که آن رخداد در هر ثانیه، 18000 بار تکرار می شود).

قوانین علم صوت همواره برای اولتراسوند هم صادق است. سرعت انتشار موج نیز برابر سرعت انتشار صوت در آن ماده واسطه است و همواره در بند ماده است و توان ایجاد تابش از خود ندارد. گوش انسان البته در فرکانس حدود 20 تا 40 کیلوهرتز ممکن است آسیب ببیند، ممکن است قادر باشد آن را ثبت کند اما مغز توان پردازش آن موج را ندارد. صدای هیس مانندی که توسط پاک کننده اولتراسونیک به گوش می رسد، نشان از حفره سازی (ایجاد حباب با فشار منفی) دارد که ممکن است صدایی آزاردهنده باشد (درباره حفره سازی توضیح داده خواهد شد).

عملکرد کننده اولتراسونیک

Components: یک مبدل یا ترانسدیوسر (Transducer)، وسیله ای است که یک شکل انرژی را به شکل دیگر انرژی تبدیل کند. در دستگاه پاک کننده اولتراسونیک هم مبدلی وجود دارد که موج با فرکانس بالا را به موج مکانیکی تبدیل می کند. موج فرکانس بالا توسط ژنراتور یا مولد داخل دستگاه تولید می شود.

عملکرد پاک کننده اولتراسونیک

این مبدل معمولا با استفاده از مواد پیزوالکتریک ساخته می شوند. مواد پیزوالکتریک قادر به تبدیل سیگنال الکتریکی به مکانیکی و برعکس هستند. در یک پاک کننده اولتراسونیک ممکن است یک یا چند مبدل استفاده شود.
همان طور که اشاره شد، مبدل موجود در دستگاه پاک کننده اولتراسونیک، موج الکتریکی با فرکانس بالا را دریافت می کند و آن را به موج مکانـیکی تبـدیل می کند. تولید موج فرکانس بالا از برق ورودی به عهده مـولد یـا ژنـراتـور فـرکانس بـالا (HF generator) است.
امواج مکانیکی تولیدشده، از طریق مایع داخل دستگاه، خود را به ابـزار آلـوده می رسانند. این مایع را واسط یا Medium می نامیم. این مایع می تواند آب یا هر محلول مناسب دیگر باشد که به تمیزکردن ابزار آلوده کمک کند. یک محفظه فلزی نیز این مایع واسط و ابزار را در خود جای می دهد.
ابزار آلوده با استفاده از یک سبد داخل محفظه یا مخزن قرار داده می شوند. این محفظه یا تانک یا مخزن که شامل مـایع واسط و ابزار آلوده است را Bath می نامند که به معنای مایع و یا ظرف آن است که دمای آن معمولا ثابت نگه داشته می شود. برخی نیز لفظ حمام را در ترجمه واژه Bath به کار می گیرند.
یک گرم کننده یا هیتر الکتریکی نیز برای گرم کردن مایع واسط یا محلول تمیزکننده در دستگاه تعبیه می شود. دما برای افزایش کارایی عملکرد مایع در تمیزکردن و افزایش امکان حفره سازی استفاده می شود. البته ممکن است در برخی مدل ها امکان گرم کردن وجود نداشته باشد.
این موارد که مرور شد، موارد الزامی و اساسی در یک پاک کننده اولتراسونیک هستند و در ادامه برخی لوازم اضافی مرور می شوند.
دستگاه پاک کننده اولتراسونیک می تواند دارای یک شیر تخلیه یا drain tap باشد که امکان خالی کردن مایع داخل آن را به راحتی فراهم کند. اگر اندازه دستگاه بزرگ باشد، وجود این امکان ضروری خواهد بود. اگر در یک دستگاه این قطعه وجود نداشته باشد، برای خالی کردن مایع داخل آن، باید دستگاه را بلند کرد و آن را خالی کرد.

برای قراردادن ابزار آلوده در پاک کننده اولتراسونیک، بهتر است از سبد یا basket استفاده شود. این سبد، هم از ابزار در زمان گذاشتن و برداشتن محافظت می کند و هم امکان آسیب کاربر توسط ابزار نوک تیز را کاهش می دهد. البته مبدلی که در کف محفظه تعبیه شده است نیز از آسیب به دلیل برخورد فیزیکی با ابزار در امان خواهد بود. جنس این سبد باید طوری باشد که انتقال امواج اولتراسونیک به ابزار آلوده را مختل نکند. از طرف دیگر، اگر سبد نباشد، چسبیدن ابزار و وسایل به کف مخزن، باعث می شود آن قسمت از وسیله به درستی در معرض محلول و امواج اولتراسونیک قرار نگیرد. سبد می تواند شکل های مختلفی بر اساس شکل و اندازه ابزار و وسایل داشته باشد.

عملکرد پاک کننده اولتراسونیک

درب یا Lid در بالای دستگاه بر بالای مایع و ابزار آلوده قرار داده می شود تا از انتشار آلودگی از سطح مایع به محیط جلوگیری شود و قطرات میعان ایجاد شده به داخل مایع برگردند. این درب صدای به گوش رسیده از دستگاه را هم می تواند کاهش دهد.

عملکرد پاک کننده اولتراسونیک

ظروف خاص قراردادن ابزار آلوده در دستگاه هم ممکن است جزو لوازم جانبی دستگاه پاک کننده اولتراسونیک باشند که برای ابزار ریز یا خاص کاربرد داشته باشند و هم چنین برای استفاده از محلول های شیمیایی قوی که امکان آسیب به محفظه اصلی دستگاه را دارند. به این ترتیب که آن وسایل و ابزار خاص را درون آن ظرف شبـیه بـشر (Beaker) قـرار مـی دهند و محلـول مخصوص را درون آن می ریزند. به این ترتیب محلول قوی با مخزن دستگاه تـماس نخـواهد داشت و به آن آسیبی نمی زند.

عملکرد پاک کننده اولتراسونیک

گرچه کارایی این حالت غیرمستقیم، نسبت به حالت قرار دادن در سبد معمول دستگاه کمتر خواهد بود، اما برای حفاظت از ابزار خاص یا استفاده از محلول های خاص کاربرد دارد.

عملکرد پاک کننده اولتراسونیک

 

برخی دستگاه های اولتراسونیک دارای چـند محـفـظه هسـتند که یـک محفظه می تواند کار آبکشی و یکی فرآیند خشک کردن را انجام دهد و برخی از آن ها قابلیت اتصال کاری با دستگاه شستشوی خودکار را نیز دارند. پاک کننده های اولتراسونیک بزرگتر که در صنایع مورد استفاده است، ممکن است دارای قطعات و مکانیسم های دیگری نیز باشند که از بحث این گاهنامه خارج است.

How: از امواج اولتراسونیک در پاک کننده اولتراسونیک برای جداکردن آلودگی از وسایل استفاده می کنیم تا هم از ابزار و هم از پرسنل محافظت بیشتری وجود داشته باشد. البته لازم است ابتدا پاکسازی و شستشوی ابتدایی معمول بر روی وسایل انجام شود و سپس از اولتراسونیک استفاده شود تا آنچه بر روی وسایل باقی مانده است و از دسترس و حوصله پرسنل خارج است را جدا کند.

در پایان سیکل دستگاه اولتراسونیک، اگر دستگاه از نوعی نیست که خودش آبکشی نهایی بر روی وسایل انجام دهد، حتما باید وسایل با آب مناسب آبکشی نهایی شوند. ممکن است بعد از انجام اولـتراسـونـیک، وسـایـل در داخـل دستـگاه شسـتشوی خـودکـار یـا Thermal Washer Disinfector قرار داده شوند یا نشوند، اما باید دقت کرد اگر حتی در دستگاه شستشوی خودکار قرار داده می شوند، آبکشی پس از پایان اولتراسونیک باید انجام شود.

روانه کردن موج اولتراسونیک در مایع داخل دستگاه اولتراسونیک، باعث ایجاد حباب هایی می شود که اساس پاک کردن خواهند بود. این پدیده Cavitation یا حفره سازی نام دارد، حباب هایی که ایجاد می شوند دارای فشار منفی در داخل هستند و به داخل جمع می شوند یا به داخل می ترکند (حباب هایی که توسط مثلا کف صابون ایجاد می شوند، از داخل به بیرون می ترکند).

ترکیدن این حباب ها به داخل خودشان، در زمان رسیدن به سطوح وسایل با سرعت انجام می شود و انرژی حاصل از این باعث جداشدن آلودگی می شود. در طی فشار منفی موج صوتی، حباب فشارمنفی آغاز به شکل گرفتن می کند و با نزدیک شدن فشار موج به فشار اتمسفر، حباب فشار منفی یا حفره سازی شده آغاز به جمع شدن به درون خود می کند.

عملکرد پاک کننده اولتراسونیک

هرچه فرکانس اولتراسونیک پایین تـر باشـد، حباب هـای بـزرگ تـری ایـجاد می-شوند. حباب های بزرگ تر، قدرت بیشتر اما نفوذ کم تر در داخل وسایل دارند. هرچه فرکانس بالاتر باشد، حباب های کوچک تری تولید می شوند که نفوذ بیشتری دارند و پاکسازی دقیق تری انجام می دهند. اگر دستگاه بتواند در کار خود از هر دو بازه فرکانس پایین و بالا استفاده کند، پاکسازی موثرتری انجام خواهد داد. پس این حباب سازی به عنوان عامل مکانیکی تمیزکردن در نظر گرفته می شود.

اثر مکانیکی اولتراسونیک، مزیتی که دارد این است که به شکل مستمر محلول تازه تر را به نقاط سطحی که در حال تمیزشدن است می رساند. یعنی هیچ نقطه ای وجود ندارد که محلول اشباع شده فقط در آن جا تجمع داشته باشد، محلولی که کارایی لازم در تمیزکردن بیشتر ندارد. از طرف دیگر اگر در مقیاس کوچک بررسی کنیم، دسترسی اولتراسونیک حتی نسبت به موهای برس در سطوحی که کاملا صاف نیستند بیشتر و کاراتر است

در تمیزکردن، در بیشتر مواقع نیاز است که:

 آلودگی حل شود (زمانی که یک آلودگی قابل حل کردن باشد)

 آلودگی جابه جا و جایگزین شود (زمانی که آلودگی قابل حل کردن نباشد)

 آلودگی هم حل و هم جابه جا شود (در صورتی که ذرات آلودگی نامحلول توسط یک ماده حل شدنی مانند روغن نگه داشته شده باشد)
در تمام این مثال های ممکن، اثر مکانیکی اولتراسونیک به حل شدن و جابه جا کردن آلودگی سرعت بیشتری می دهد. همان ویژگی اولتراسونیک در رسیدن کاراتر به نقاط، باعث می شود محلول خود را بهتر به نقاط آلوده سطوح برساند.

• لازم است کاربر پاک کننده اولتراسونیک به نکات ایمنی توجه کافی داشته باشد و از تجهیزات محافظت فردی (PPE) به درستی استفاده نماید. داشتن دستکش، پیشبند یا گان ضدآب آستین دار، ماسک جراحی و پوشش چشم و صورت توصیه می شود.

• باید دقت داشت که ابزار پیش و پس از قراردادن در پاک کننده اولتراسونیک آلوده هستند (مگر از اولتراسونیک صرفا برای جلادادن استفاده شود یا دستگاه مجهز به سیکل آبکشی هم باشد). در زمان قراردادن و برداشتن سبد، کاربر باید مراقب باشد ابزار نوک تیزی که از سوراخ های سبد بیرون می زنند به دست آسیب نزنند. قراردادن درب دستگاه به منظور جلوگیری از انتقال آلودگی توصیه می شود. نباید در زمان کار دستگاه، دست را در مایع مخزن آن فرو برد. در زمان قراردادن و برداشتن سبد، دستگاه باید خاموش باشد. برای حفظ ایمنی، بهتر است زمانی ابزار و وسایل را از درون سبد برداشت که سبد کاملا از دستگاه بیرون آورده شده است و کل سبد قابل مشاهده است.

• لازم است همواره نگهداری درست و مناسب دستگاه توسط کاربر با توجه به توصیه های سازنده آن انجام شود.

• ابزار و وسایل را بر روی کف تانک یا مخزن دستگاه اولتراسونیک قرار ندهید، این کار ممکن است به مبدل آسیب بزند و یا کف مخزن را خراش دهد.

• ابزار و وسایل را بیش از توان عملیاتی دستگـاه درون سبد آن نـریزید تـا پاک کنندگی بهینه انجام شود. توان نسبت به حجم تعریف می شود و هرچه حجم بالاتر باشد، توان بیشتری مورد نیاز است. از طرف دیگر اگر وسایل دارای سطوح بیشتری هستند، انرژی بیشتری مورد نیاز است. حتما به توصیه سازنده پاک کننده اولتراسونیک در مورد توان و ظرفیت عملیاتی دستگاه باید توجه کرد.

• به سطح مایع درون مخزن باید توجه داشت و بر اساس توصیه سازنده دستگاه عمل کرد.

• در زمان قراردادن ابزار و وسایل باید توجه کرد که تمام سطوح آن ها کاملا با مایع داخل مخزن تماس داشته باشند و جریان و حجم کافی از مایع در سطوح آن ها وجود داشته باشد. اگر سازنده ابزار یا وسیله ای توصیه بر بازکردن آن در زمان پاکسازی با اولتراسونیک کرده است، به توصیه سازنده توجه کنید تا تمام سطوح ابزار و وسیله در معرض مایع و اولتراسونیک قرار بگیرد.

• در انتخاب مایع واسط که درون مخزن ریخته می شود باید دقت کرد که اگر ازآب استفاده نمی شود، حتما مایعی باشد که به جداشدن آلودگی کمک کند و از چسبیدن دوباره آلودگی به ابزار و وسایل جلوگیری کند. این مایع باید pH برابر با توصیه سازنده دستگاه اولتراسونیک داشته باشد. انتخاب محلول بدون توجه به توصیه سازنده دستگاه، بدون شک به مخزن و مبدل آسیب می زند. البته که انتخاب محلول باید با توجه به توصیه سازندگان وسایل و ابزارها نیز باشد. برخی ابزارها و وسایل به pH حساس هستند و عمر و کارایی خود را در صورت پاکـسازی با مـحلولی با pH نامنـاسب از دست می دهند.

• همان طور که در سایر روش های تمیزکردن هم مورد توجه است، سه عامل زمان، دما، و محلول در این روش پاکسازی تاثیرگذار هستند. چهارمین عامل نیز همان حفره سازی اولتراسونیک خواهد بود.

• در تنظیم زمان سیکل اولتراسونیک، دمای سیکل، توان یا فرکانس مبدل، نوع و دوز محلول، و حتی آبکشی پایانی، به توصیه سازندگان دستگاه اولتراسونیک، محلول، و ابزار باید توجه کرد.

• در تنظیم دمای سیکل اولتراسونیک، باید به عدم تثبیت پروتئین ها توجه کرد. به این معنا که اگر دمای بالایی مانند 60 درجه سانتی گراد انتخاب شود، این دما گرچه در تمیزکردن کارایی بهـتری نســبت به دمـای مثلا 25 درجه سانتی گراد دارد، اما دمای بالا می تواند پروتئین موجود بر روی ابزار و وسایل را تثبیت کند و فرآیند پاکسازی سخت تر شود و به شکل بهینه انجـام نـشود. تصـمیم گیری در انتخاب دمای مناسب بر اساس مشاهده کاربر از وضعیت ابزار می تواند باشد. اگر امکان تثبیت پروتئین وجود دارد، دمای بالا بهتر است انتخاب نشود و دماهای زیر 38 درجه سانتی گراد به کار گرفته شوند. یک نقطه ضعف در پاک کننده های اولتراسونیک معمولی همین است که در تمام سیکل از یک آب یا محلول استفاده می کنند و قادر به تعویض خودکار آن مانند دستگاه های شستـشوی خودکار نیستند. در دستگاه شستشوی خودکار، دستگاه ابتدا از آب سرد برای آبکشی اولیه (Pre-wash) استفاده می کند تا پروتئین تثبیت نشود و در مرحله بعدی از آب گرم برای شستشوی اصلی بهره می برد.

• لازم است تا میزان حفره سازی یا Cavitation به بیشترین میزان ممکن خود در مایع واسط یا محلول برسد. بیشترین مقدار حفره سازی برای آب خالص در دمای 160 درجه فارنهایت یا 71 درجه سانتی گراد رخ می دهد. برای بیشتر مایعات، زمانی که دما بالا می رود، ویسکوزیته کاهـش می یـابد و امـکان حفـره سازی بیشتر می شود (تعریف ویسکوزیته یا گرانروی در مایعات، مقاومت در برابر جاری شدن آن ها است. مثلا عسلی که در یخچال قرار داده شده است، نسبت به همان عسل زمانی که خارج از یخچال قرار دارد، مقاومت بیشتری به جاری شدن دارد؛ یا روغنی با ویسکوزیته بالاتر، حرکت کندتر و قوام بیشتری نسبت به روغنی با ویسکوزیته پایین تر دارد).

• با توجه به توصیه سازنده دستگاه پاک کننده اولتراسونیک و محدودیت با توجه به سازندگان وسایل باید دقت کرد هر وسیله ای قابلیت تمیزشدن در اولتراسونیک را ندارد و ممکن است آسیب ببیند. ابزار کروم پلیت شده در اولتراسونیک ممکن است به دلیل وجود ارتعاش های مکانیکی موجود آسیب ببینند. وسایل دارای لنز و فیبر نوری و ابزارهای برقی را فقط باید با تایید سازنده آن ها در پاک کننده اولتراسونیک قرار داد.

• در صورت نیاز به تمیزکردن وسایل لومنی، بهتر است از دستگاه اولتراسونیکی استفاده شود که دارای متعلقات لازم برای تمیزکردن بهینه لومن ها باشد.

• اگر ابزاری دارای سطح آسیب دیده است، نباید آن را در پاک کننده اولتراسونیک قرار داد، چرا که اولتراسونیک ممکن است آسیب سطح آن را بیشتر کند.

• توصیه می شود پس از هربار استفاده از پاک کننده اولتراسونیک آن را خالی، آبکشی و خشک کرد تا آلودگی منتقل نشود و کارایی دستگاه در تمیزکردن بهینه باشد و از توان کافی حفره سازی استفاده شود.

• اگر قرار است محلول داخل مخزن اولتراسونیک هر سیکل خالی نشود، باید به سطح آن توجه کرد که سطح لازم را داشته باشد. استفاده از یک محلول برای بیش از یک سیکل، باید با تایید سازنده آن محلول باشد.

• در برنامه نگهداری دستگاه، باید روش تمیزکردن سطوح داخلی و خارجی آن، و توری یا صافی آن در صورت وجود، مکتوب شده باشد و اجرا شود.

• اگر پاک کننده اولتراسونیکی در اختیار است که دارای فرآیند گاززدایی یا Degassing است، می توان از این امکان، پس از ریختن مایع یا محلول در مخزن دستگاه استفاده کرد. فرآیند گاززدایی، حباب های هوا که در مایع حل شده اند را آزاد می کند. حباب های هوا می توانند با تضعیف توان از عملکرد درست حباب های فشار منفی که قرار است عمل پاکسازی را انجام دهند جلوگیری کنند. زمان گاززدایی در یک دستگاه با مخزن کوچک چند دقیقه است و هرچه حجم مخزن بالاتر باشد، زمان بیشتری مورد نیاز است. هر زمان که دیگر حبابی دیده نشد که به سطح مایع بالا بیاید، گاززدایی انجام شده است. گاززدایی به شکل خودکار با گرم کردن محلول و انرژی اولتراسونیک انجام می شود. در زمان قراردادن سبد در مخزن دستگاه اولتراسونیک هم باید دقت کرد که نباید آن را به داخل مخزن انداخت، بلکه باید سبد را به آرامی در دستگاه قرار داد. انداختن سبد به داخل یا سریع قراردادن آن می تواند هوای بیشتری را به مایع برساند و حباب محلول در مایع افزایش یابد.

• اگر پاک کننده اولتراسونیکی در اختیار است که دارای قابلیت Sweep است، می توان از این امکان استفاده کرد تا کارایی بالاتری به دست آید. جاروب کردن یا مدوله کردن فرکانس خروجی ژنراتور حول فرکانس مرکزی، از آسیب به قطعات حساس جلوگیری می کند و از طرف دیگر باعث می شود نقاطی وجود نداشته باشند که در آن ها تاثیر اولتراسونیک صفر باشد (به مانند سخنرانی که لحن صدای خود را بالا و پایین می برد و بازده او نسبت به سخنرانی که با لحنی یکنواخت صحبت می کند، بالاتر است). ساده آن که اگر دستگاه شما دارای این قابلیت است، از آن استفاده کنید تا وضعیت اولتراسونیک در محلول، در وضعیت متعادل تر و کاراتری قرار بگیرد.

Assurance: همچون دیگر فرآیندها، برای کار با پاک کننده اولتراسونیک نیز روش اجرایی مکتوب نوشته می شود و به شکل دوره ای تطابق عملکرد پرسنل با خط مشی و روش اجرایی بررسی می شود و نکات بهبود کار در صورت وجود به مستندات مکتوب افزوده می گردد.

این مستندات باید شامل نکات ایمنی، روش کار، انتخاب و استفاده درست از محلول ها و زمان تعویض آن ها، و نکات نگهداری از دستگاه باشد.

روش تصدیق عملکرد پاک کننده اولـتراسونیک نـیز باید مشـخص شده باشد. می توان از فویل نازک آلومینیومی برای بررسی وجود و توان حفره سازی استفاده کرد، گرچه این روش به شکل دقیق تعریف شده و مستند نیست، اما در روش پاکسازی با اولتراسونیک، روشی قدیمی و پذیرفته شده است.

برای این کار، باید تکه فویل آلومینیومی را به شکل عمود در مخزن قرار داد و دستگاه را با همان محلول و شرایط عملکرد همیشگی اش به کار گرفت. زاویه فویلی که عمودی قرار داده شده است اهمیتی ندارد، اما باید همیشه یک زاویه یکسان باشد. پس از یک تا چند دقیقه، بر روی فویل آلومینیومی، الـگویی از سوراخ یا گودی ایجاد می شود.

اگر این الگو طبق الگوی همیشگی دستگاه نباشد، حفره سازی در مایع دستگاه ایراد پیدا کرده است. پس لازم است از الگوی فویل که توسط دستگاه ایجاد شده است، در وضعیتی که کارکرد بهینه داشته است، مطلع بود.
می توان از محصولات تجاری موجود در بازار برای بررسی صحت حفره سازی نیز استفاده کرد که روش به کارگیری آن باید مطابق با توصیه سازنده آن باشد.

از طرف دیگر می توان با استفاده از اندیکاتورهایی که عمل تمیزکردن را در دستگاه بررسی می کنند پایش را انـجام داد. این اندیکاتـورها شکل های متـفاوتی می توانند داشته باشند، اما همگی همان شرایط آلودگی بر روی ابزار و وسایل را شبیه سازی می کنند. روش استفاده از این اندیکاتورها نیز باید بر اساس توصیه سازنده آن ها باشد. باید مدنظر داشت که این اندیکاتورها در صورتی که به همراه ابزار و وسایل آلوده در مخزن دستگاه قرار داده شده اند، در پایان سیکل آلوده محسوب می شوند.

هم چنین می توان پس از آبکشی پایانی، از نقاط دور از دسترس ابزار پیچیده نمونه گیری کرد و با استفاده از محصولات خوانش میزان آلودگی، وضعیت آلودگی آن را بررسی کرد.
گرچه این کار، بازرسی چشمی ابزار و وسایل را در پایان سیکل و پس از آبکشی منتفی نمی کند. بازرسی بهتر است با چشم مسلح انجام شود.

بهتر است در زمان خرید یک پاک کننده اولتراسونیک به این موارد توجه شود:

 به مانند خرید هر محصول دیگری به سه عامل اصلی کیفیت، قیمت، و خدمات توجه شود

 درخواست مستندات و آزمایشات مکتوب دستگاه در صورت وجود به منظور اطمینان از کیفیت

 اطمینان از کیفیت مطلوب مواد اولیه و قطعات به کاررفته در دستگاه با بررسی مستندات و ادعاهای سازنده

 انتخاب حجم مخزن دستگاه با توجه به حجم ابزار و وسایل و از طرف دیگر با توجه به بزرگترین ابزار و وسایل

 مطابقت شکل و اندازه سبد با ابزار و وسایل موردنظر

 بررسی سبدها یا ظرف های خاص در صورت نیاز

 وجود آپشن هایی مانند Degassing، Sweep، و موارد خاص موردنظر

 توجه به اندازه کلی دستگاه و مطابقت آن با فضای فیزیکی محل یا میز

 داشتن شیر تخلیه مایع مخزن در صورت نیاز

 داشتن امکان آبکشی توسط خود دستگاه

 داشتن امکان ضدعفونی حرارتی توسط خود دستگاه

 اطمینان از نویز صوتی و نویز الکتریکی کنترل شده

Cleaning: فن آوری تمیزکردن و پاکسازی همواره رو به تغییر و پیشرفت است، چرا که پاکسازی یکی از عـوامل مـهم در بسیاری از صنـایع شده اسـت. به همـین دلـیل فن آوری تمیزکردن و پاکسازی همواره برای تامین تمیزی لازم به چالش کشیده می شود. یکی دیگر از چالش های این فن آوری، استفاده از وسایل و مواد دوستدار محیط زیست است.

استفاده از فن آوری هایی چون پاک کننده اولتراسونیک و دستگاه شستشوی خودکار، هم به پاکسازی بهتر کمک خواهد کرد و هم میزان نفرساعت کمتری صرف پاکسازی می شود. به این شکل پرسنل می توانند به دقت کار خود بیفزایند و از زمان بیشتری برای سایر امور برخوردار باشند.

دانلود گاهنامه
این نوشته در ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *