در کلیپ پیشین به این اشاره شد که هر زمان یکی از پایشگرها یا اندیکاتورهای فیزیکی، شیمیایی، و بیولوژیک اعلام کند که شرایط مطلوب فرآیند استریلیزاسیون برقرار نیست، باید کاربر یا تیم کاربری با استفاده از یک چک لیست ذهنی یا کتبی، علت این مشکل را کشف کند.

نباید به هیچ وجه فرض اولیه بر این باشد که مانیتورینگ فیزیکی، و یا شیمیایی و بیولوژیک، اشتباه می کنند. هدف استفاده از پایش فیزیکی، شیمیایی، و بیولوژیک این است که اطمینان از صحت فرآیند استریلیزاسیون و استریلیتی وسایل و مواد به دست آید، پس باید به قضاوت و گزارش آن ها توجه کرد و علت نقص را کشف کرد.

نباید در انتخاب اندیکاتور، به دنبال اندیکاتوری بود که پاس شود، بلکه باید به دنبال پایشی بود که وضعیت پارامترهای مدنظر کاربر را بتواند به درستی و با دقت لازم گزارش دهد. یعنی باید بدانیم ما از سیکل استریلایزر دقیقا چه انتظاری داریم، و اطمینان خود را با پایش کردن به دست آوریم.

در این کلیپ تعداد محدودی از این نکات موردتوجه برشمرده می شوند:

نوع مناسب دستگاه استریلایزر باید انتخاب شده باشد.

پارامترهای سیکل یا برنامه استریلایزر به درستی انتخاب شده باشد، مثلا در یک سیکل بخار، دما و زمان به درستی تنظیم شده باشند.

عمق خلا در یک استریلایزر پیش خلا اهمیت دارد. اگر میزان عمق خلا به درستی تنظیم نباشد، دستگاه توانایی لازم برای خروج هوا و جایگزین کردن عامل استریل کننده را ندارد. مثلا در استریلایزر بخار پیش خلا، نمی تواند هوا را از چمبر و وسایل چیده شده در چمبر خارج کند و بخار را به همه قسمت ها برساند.

اگر استریلایزر به منبعی متصل است، مقدار آن منبع باید کافی باشد. مثلا در استریلایزر بخار، فشار بخار ورودی از دیگ بخار باید به میزان کافی باشد. لازم است اجزای متصل به استریلایزر نیز به لحاظ دقت عملکرد مورد توجه باشند.

آب متصل به استریلایزر باید کیفیت لازم، و فشار و دمای مناسب را داشته باشد.

نوع وسایل و نحوه بسته بندی و به طور کلی هر آن چه در چمبر استریلایزر قرار داده شده است، متناسب با برنامه یا سیکل انتخاب شده در استریلایزر باشد.

پارامترهای موثر سیکل به درستی کالیبره و تنظیم شده باشند، مثلا اطمینان داشته باشیم که اگر دمای سیکل 134 درجه سانتیگراد باید باشد، دمای واقعی 134 درجه سانتیگراد است. یا اگر زمان باید مثلا 5 دقیقه باشد، تایمر دستگاه به درستی 5 دقیقه را لحاظ کند.

ظرفیت عملیاتی یک استریلایزر با توجه به سیکل یا برنامه انتخاب شده مورد توجه باید باشد. دستگاه و برنامه انتخاب شده، باید قابلیت متناسب با حجم و جرم وسایل و پک های داخل چمبر را داشته باشد. مثلا اگر سیکلی برای استریل کردن 3 کیلوگرم وسیله فلزی طراحی شده است، نباید بیش از 3 کیلوگرم در چمبر قرار داده شود.

توری یا صافی یا نقطه تخلیه هوا لازم است تمیز باشد، گرفتگی در نقطه تخلیه هوا و مسیرهای تخلیه، ممکن است امکان رسیدن پارامترهای استریلیزاسیون به مقادیر مدنظر برنامه سیکل را ندهد.

جنس بسته بندی باید بر اساس وسیله ها و مواد و متناسب با نوع استریلایزر و سیکل انتخاب شده باشد.

تکنیک بسته بندی لازم است که درست و استاندارد باشد. مثلا روش تا کردن پارچه باید درست باشد، فیلتر مناسب برای کانتینر استفاده شود، نکات پیل پک یا بسته بندی کاغذ-پلاستیک رعایت شود.

اندازه مناسبی از بسته بندی استفاده شود یعنی نه بزرگ و نه کوچک بلکه متناسب با وسایل و مواد باشد.

پک های پارچه ای لازم است که فشرده بسته نشده باشند.

روش چینش وسایل داخل یک بسته بندی باید طوری باشد که امکان ورود و خروج عامل استریل کننده به خوبی برقرار باشد.

روش چیدمان پک ها و وسایل داخل چمبر استریلایزر باید طوری باشد که امکان ورود و خروج عامل استریل کننده به خوبی وجود داشته باشد. مثلا چیدن کانتینرها روی هم، باید بر اساس توصیه سازنده کانتینر باشد، زاویه چینش پک های مختلف لازم است بر اساس جنس بسته بندی و وسایل یا مواد داخل آن رعایت شود. فاصله کافی بین پک ها وجود داشته باشد و حجم و جرم مجموع پک ها بر اساس ظرفیت سیکل باشد.

بعد از تعمیرات اساسی استریلایزر و تجهیزات متصل به آن، لازم است پیش از استفاده از آن، ابتدا اطمینان از کارایی دستگاه به دست آید. مثلا پس از تعمیرات اساسی استریلایزر بخار پیش خلا یا دیگ بخار متصل به آن، لازم است 3 سیکل متوالی آزمون بیولوژیک و 3 سیکل متوالی آزمون بووی دیک انجام شود، یعنی 6 سیکل متوالی از دستگاه استفاده نمی شود تا اطمینان حاصل شود استریلایزر قابلیت استفاده را دارد.

هر استریلایزر و تجهیزات متصل به آن، باید به شکل روتین و طبق برنامه، نگهداری پیشگیرانه (PM) و کالیبراسیون و در صورت لزوم تنظیم را داشته باشند.

کیفیت، کمیت، و خلوص بخار تامین شده برای یک استریلایزر بخار باید طبق انتظار و تحت کنترل باشد.

ممکن است استریلایزر برای پک های سبک تر و ساده تر قابلیت استریل کردن داشته باشد و در یک پک سنگین تر و سخت تر، اندیکاتور شیمیایی داخلی پاس نشده باشد و خبر از کافی نبودن پارامترها در پک سخت تر بدهد. استفاده از پی سی دی در سخت ترین نقطه، قابلیت و توان استریلایزر و فرآیند را شبیه سازی می کند.

قرار دادن PCD در چمبر استریلایزر باید به درستی انجام شود و اگر طبق توصیه سازنده پی سی دی، نباید روی آن پک دیگری قرار داده شود، باید این نکته را رعایت کرد.

انتخاب اندیکاتور بیولوژیک و اندیکاتور شیمیایی لازم است بر اساس نوع استریلایزر و مقادیر تعیین شده سیکل آن باشد. مثلا برای پایش یک سیکل با دمای 121 درجه سانتیگراد و زمان 15 دقیقه، باید اندیکاتور شیمیایی و بیولوژیک متناسب با این دما و زمان استفاده شود.

انکوباسیون و تفسیر نتیجه اندیکاتور بیولوژیک و تفسیر اندیکاتور شیمیایی باید بر اساس توصیه سازنده آن ها توسط کاربر آموزش دیده انجام شود.

شرایط نگهداری اندیکاتورهای شیمیایی و بیولوژیک باید بر اساس توصیه سازنده آن ها رعایت شود. در صورت عدم رعایت شرایط نگهداری، یا منقضی شدن آن، امکان استفاده از آن ها وجود ندارد.

هرگونه تغییری در شرایط فرآیند استریلیزاسیون باید آزمون یا معتبرسازی شود تا اطمینان وجود داشته باشد که فرآیند استریلیزاسیون در آن استریلایزر به درستی طبق انتظار انجام می شود، تغییراتی مانند تغییر جنس بسته بندی، تغییر مقادیر تعیین شده پارامترهای سیکل، و هر آن چه بر اساس قضاوت کاربر ممکن است در فرآیند تاثیرگذار باشد.

این نوشته در ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *