برس کشی و انتخاب برس مناسب در فرآیند شستشوی دستی ابزار پزشکی و آزمایشگاهی

برس مناسب شستشوی ابزار پزشکی، در ابتدا باید به این پرسش پاسخ داد که چرا دقت در برس کشی ابزارهای پزشکی اهمیت دارد. شستشو به دو صورت انجام می شود: شستشوی دستی که با برس مناسب شستشوی ابزار پزشکی و توسط پرسنل صورت می گیرد و شستشوی خودکار که با استفاده از دستگاه شستشو انجام می شود.

دو عامل در پاکسازی دستی ابزار دخالت دارند: یکی عامل مکانیکی مانند اصطکاک و فشار آب و دیگری عامل شیمیایی که شامل آب و ماده پاک کننده می باشد. ضروری بودن انتخاب برس مناسب شستشوی ابزار پزشکی و آزمایشگاهی نکته مهمی است. در انتخاب نوع برس مناسب شستشوی ابزار پزشکی باید بین شکل و اندازه و جنس دسته و قسمت مویی برس، با ساختار و جنس ابزار تناسب وجود داشته باشد. در صورت رعایت تناسب بین برس و ابزار، هم به ابزار آسیب نمی رسد و هم عمل پاکسازی به خوبی انجام می شود. بهترین مشاور برای انتخاب نوع مناسب برس سازنده ابزار است.

 

 

از آنجایی که ابزار جراحی ثروتی بزرگ در یک مرکز محسوب می شود و برس کشی از نکات مهم در تمیزی و کارایی ابزار است در انتخاب نوع برس باید تناسب لازم را رعایت نمود تا ابزارها، عمر مفید بیشتری داشته باشند. در انتخاب بهینه برس مناسب شستشوی ابزار پزشکی لازم است که قسمت های ظاهری آن را به درستی بشناسیم:

  1. طول کلی برس
  2. طول قسمت مویی برس
  3. جنس قسمت مویی برس
  4. شکل و جنس دسته ی برس
  5. شکل سر برس
  6. شکل انتهایی دسته برس

برای انتخاب برس مناسب شستشوی ابزار پزشکی Steris IMS باید این نکات را در نظر بگیریم: که قرار است چه سطحی را تمیز کنیم: سطح داخلی و یا سطح خارجی

باید بدانیم کاربرد دقیق یک برس چیست تا مطمئن شویم که می توانیم برس مناسبی را انتخاب نماییم. بنابراین در ضمن شناخت کارایی برس های مختلف، باید بدانیم چه سطحی و چه نوع ابزارهایی را می خواهیم برس کشی کنیم.

برای مثال: اگر برس را برای شستشوی سطوح داخلی انتخاب نموده ایم، باید توجه کرد که قطر آن مناسب باشد، اگر قطر برس بزرگتر از قطر لومن باشد، موهای برس خم می شود و توانایی برس در پاکسازی کاهش می یابد و همچنین ممکن است آسیب به داخل لوله یا ابزار وارد شود. اگر قطر برس کوچکتر از قطر لومن باشد، اصطکاک کافی وجود ندارد.

قطر موی برس باید دقیقا برابر با قطر داخلی ابزار مورد نظر باشد، تا تمیز کردن به وسیله ی برس مناسب شستشوی ابزار پزشکی به درستی انجام شود. در زمانی که لومن یا ابزار مورد نظر دارای انحناء است باید از برسی استفاده کرد که انعطاف لازم را داشته باشد.

وقتی برس را برای پاکسازی سطوح داخلی لومن انتخاب نموده ایم باید این نکات را در نظر بگیریم: قبل از استفاده از برس، آن را بازرسی نمایید که تمیز باشد و در صورت لزوم آن را زیر سطح آب و محلول تمیز کنید.

هر بار که برس را از لومن بیرون می کشیم باید آن را نگاه و بازرسی کنیم تا اگر آلودگی بر روی برس وجود دارد آن را تمیز کنیم و بعد از آن دوباره داخل لومن را برس کشی کنیم. هر زمان در حین کار، تمیز کردن برس عملی نشد باید در آن لحظه برس را کنار گذاشته و از برس دیگری استفاده کرد.

برس کشی تا زمانی انجام می شود که آلودگی قابل مشاهده ای وجود نداشته باشد، چه بر روی خود برس و چه بر روی سطوح داخلی و خارجی ابزار. برای برس کشی سطوح داخلی 2 روش وجود دارد: روش Push و روش Pull

در روش Push برس از سمت مویی آن وارد لومن می شود، این روش باعث حرکت تند و تیز و ناخواسته برس می شود و در نتیجه باعث خم شدن محور یا دسته برس می شود، این روش برای لومن هایی استفاده می شود که فقط یک سر آن ها باز است. اگر انتهای برس حلقه وجود دارد مجبوریم از روش Push استفاده کنیم، در زمان برس کشی برای اصطکاک بیشتر، بهتر است برس را در داخل لومن کمی بپیچانیم.

اما روش Pull، در روش Pull ابتدا دسته برس وارد لومن می شود. این روش مناسب لومن هایی است که 2 سر آن ها باز است، در این روش نیز بهتر است در زمان برس کشی، برای ایجاد اصطکاک بیشتر، برس را در داخل لومن کمی بپیچانیم.

به طور کلی در زمان برس کشی لومن ها توصیه بر این است که از روش Pull استفاده شود مگر اینکه امکان آن نباشد چرا که در روش Push امکان خم شدن دسته برس وجود دارد.

بازرسی برس یکی از نکات مهم و قابل توجه است که باید به آن دقت کرد: قبل از هر بار استفاده و در زمان خروج از لومن باید حتما برس را بازرسی کرد تا اطمینان پیدا کنیم برس هم تمیز باشد و هم سالم. در صورتی که امکان تمیز کردن برس دیگر وجود ندارد و یا خود برس یا موهای آن تغییر شکل داده است و یا زمانی که دسته برس سالم نیست و برس دیگر قابلیت استفاده ندارد و یا احتمال کنده شدن موی برس وجود دارد، در این حالت برس را دیگر نمی توان استفاده کرد و باید دور انداخته شود.

انواع برس ها از نظر دفعات استفاده به یکبار مصرف و قابل شستشو یا امکان استفاده مجدد تقسیم می شوند، البته با توجه به توصیه سازنده برس توجه به این نکته مهم است که یکبار مصرف بودن یک برس باید تعریف شده باشد که این یکبار مصرف بودن برای یک ست، یک شیفت، یا یک ابزار تعریف شده است.

یکی از نکات مهم تمیز کردن خود برس است.

برس را پس از هر بار استفاده باید شستشو و تمیز کرد و در پایان شیفت کاری نیز شستشو و ضد عفونی تمام وسایل مرتبط با برس کشی شامل خود برس باید حتما انجام شود. برس در پایان کار باید کاملا تمیز شود و در محلول ضد عفونی غوطه ور بماند، زمان غوطه وری بر اساس توصیه سازنده محلول است پس از شستشوی برس باید آن را کاملا خشک کرد، مرطوب ماندن برس عمر مفید آن را کاهش می دهد و امکان رشد آلودگی میکروبی دارد.

و یا در صورت امکان می توان برس تمیز شده را با استریلایزر بخار استریل کرد یا طبق توصیه سازنده برس با دیگر روش های مناسب استریلیزاسیون این کار را انجام داد. برسی که کثیف است خود منبع انتقال آلودگی است، اگر امکان تمیز کردن برس دیگر به هیچ روشی وجود ندارد، همانطور که گفته شد باید دور انداخته شود و دیگر استفاده نشود.

بهتر است برس ها هر چه زودتر تمیز شوند تا از تشکیل بیوفیلم بر روی آن جلوگیری شود.

در نتیجه تمیز کردن برس ها که با استفاده از محلول های پاک کننده مخصوص ابزار پزشکی در اولین فرصت انجام می گیرد از تشکیل بیوفیلم ها جلوگیری می کند.

در زمان برس کشی به یک سری نکات ایمنی فردی نیز باید توجه کرد:

برس کشی باید همواره زیر سطح آب انجام شود البته در مورد وسایلی که قابلیت غوطه وری را ندارند باید برس کشی به شکلی انجام شود که امکان ایجاد آئروسل و ذرات معلق در هوا وجود نداشته باشد. تجهیزات محافظت فردی نیز باید مناسب و کافی باشد، روپوش و گان مورد استفاده باید ضد آب باشد، پوشش و محافظ سر و صورت باید کامل باشد و ماسک مورد استفاده نیز باید ضد آب باشد، دستکش باید بلند و دارای ضخامت و مقاومت کافی باشد، کفش باید تمیز، ضد سر خوردن و لغزش و دارای استحکام کافی باشد.

تمامی پوشش های مورد استفاده در زمان برس کشی آلوده محسوب می شوند و نباید با آن پوشش ها به قسمت های دیگر بخش استریل مرکزی رفت  و آمد کرد.

این نوشته در ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *