برای شستشوی وسایل و ابزار پزشکی، آزمایشگاهی و مشابه، دو روش وجود دارد: دستی یا Manual و خودکار یا Automatic. دستگاه شستشوی خودکار یا Thermal Washer Disinfector دستگاهی است که هم وسایل را شستشو می دهد و هم آن ها را ضدعفونی می کند. مزیت شستشو توسط دستگاه به شستشوی دستی، در ایمنی بیشتر پرسنل، صرفه جویی در زمان پرسنل، و تکرارپذیری بهتر کار است.

در این کلیپ تصاویری از یک دستگاه واشینگ در یک مرکز درمانی را مرور می کنیم. چمبر و صافی دستگاه پیش از استفاده باید بازرسی شود که تمیز باشد. محل کوپل شدن یا اتصال ترالی دستگاه به داخل چمبر و ورودی های آب نیز باید بازرسی چشمی شوند. در چمبر این دستگاه واشینگ، یک بازوی پاشش در بالا قرار دارد که به سمت پایین آب می پاشد و یک بازوی پاشش در پایین وجود دارد که به سمت بالا آب می پاشد.

بر روی این ترالی دستگاه نیز بازوهای پاشش آب قرار دارند. باید پیش از استفاده از دستگاه، سوراخ یا نازل های پاشش آب را بازرسی کرد که حتما تمیز و بدون گرفتگی باشند. در بازوهای طبقات ترالی، نازل ها هم به سمت بالا و هم به سمت پایین، آب را بر طبقات ترالی می پاشند.

ترالی ها و سبدهای مختلفی برای هر دستگاه توسط سازنده دستگاه طراحی می شود. بر اساس نوع وسایل و ابزار، باید سبد و ترالی مناسب را انتخاب کرد. سبدها طوری هستند که امکان چینش وسایل و از طرفی اجازه گردش آب در چمبر دستگاه را می دهند.

استاندارد ISO 15883 الزامات عملکردی دستگاه های واشینگ و ضدعفونی کننده و متعلقات مرتبط را برای شستشو و ضدعفونی وسایل و ابزار در حوزه های پزشکی، دندان پزشکی، و داروسازی بیان می کند.

برای اطمینان از عملکرد درست دستگاه در تمیزکردن وسایل، از اندیکاتور واشینگ استفاده می کنیم.

این اندیکاتور، شبیه ساز یک ابزار آلوده خواهد بود و درست بودن فرآیند شستشو را پایش می کند که وابسته است به: آب با حجم و کیفیت مناسب، محلول با کیفیت و دوز مناسب، دمای آب و زمان کافی پاشش، فشار مناسب آب، و چینش درست وسایل. این اندیکاتور دارای چهار لکه رنگی است که این لکه های رنگی شبیه ساز وسایل و ابزار آلوده هستند و در پایان سیکل باید هر چهار لکه پاک شده باشند.

اندیکاتور را باید در یک نگهدارنده یا PCD قرار داد تا بتواند سخت ترین شرایط و نقاط وسایل را شبیه سازی کند. اندیکاتور با قرار گرفتن در نگهدارنده خود، دارای چهار لکه در چهار زاویه مختلف خواهد بود و می تواند این چهار زاویه را به لحاظ شستشو پایش کند. وجود این شبکه ها در نگهدارنده به دلیل شبیه سازی سخت ترین شرایط در نقاط وسایل در زمان شستشو است.

اندیکاتور را باید در سبد و ترجیحا در نقطه ای قرار داد که در زمانی که بازوی پاشش آب می چرخد، کمترین مقدار آب به آن برسد تا بدترین نقطه را بتواند پایش کند. زیر نقطه مرکزی بازوها و گوشه های ترالی نقاط بهتری برای آزمون هستند. توصیه بر این است برای هر طبقه ترالی، یک اندیکاتور قرار داده شود.

دستگاه در آغاز سیکل شروع به آبگیری می کند و حجم تنظیم شده آب را در چمبر پر می کند. محلول ها در زمان تعریف شده با دوز تنظیم شده به این آب اضافه می شود. این آب باید توسط دستگاه به دمای تنظیم شده رسانده شود. آب توسط بازوهای پاشش آب در جهات مختلف و با فشار پاشیده می شود. این فشار آب، عامل مکانیکی شستشو است و محلول های مورداستفاده به همراه آب، عامل شیمیایی هستند.

محلول های مورد استفاده می تواند شامل محلول تمیزکننده خنثی، محلول آنزیماتیک، محلول تمیزکننده بازی یا آلکالاین، محلول اسیدی یا خنثی کننده، محلول روان کننده، محلول رسوب زدا، و هر محلولی که بر اساس نوع وسیله مورد شستشو، به کیفیت کار می افزاید باشد.

دستگاه این مرکز درمانی از ترکیب محلول بازی و محلول اسیدی استفاده می کند، این محلول ها فقط برای تمیزکردن هستند و محلول ضدعفونی محسوب نمی شوند. در هنگام کار با محلول ها پوشش ایمنی توصیه شده توسط سازنده محلول الزامی است. میزان دوز محلول باید دقیقا بر اساس توصیه سازنده محلول تنظیم شده باشد تا نتیجه مطلوب به دست آید.

در منوی دستگاه، مشخص است که تنظیمات هر مرحله از سیکل چیست و دستگاه در حال حاضر در چه مرحله ای است. دستگاه در ابتدا با آب سرد شستشوی اولیه می دهد. علت استفاده از آب سرد، تثبیت نشدن اجزای پروتئینی خون مانند آلبومین است. پس از آن از محلول آلکالاین با دمای بالاتر، یعنی دمایی که سازنده محلول توصیه کرده است، برای شستشو استفاده می شود. در فاز بعدی، محلول اسیدی برای خنثی کردن محلول بازی استفاده می شود و آبکشی انجام می شود.

مرحله بعدی، ضدعفونی حرارتی است، که با آب داغ در طول زمان انجام می شود. مثلا این سیکل در این دستگاه، دارای A0 تنظیم شده روی 600 در دمای 90 درجه است. عدد پارامتر A0، نشان دهنده میزان و سطح ضدعفونی حرارتی یا Thermal Disinfection است. در فازها یا مراحل سیکل هر دستگاه واشینگ، بسته به فاز موردنظر، این موارد بر اساس نیاز و شرایط هر مرکز تنظیم می شود: نوع آب ورودی، حجم آب، دمای آب، دوز محلول ها، زمان مرحله یا فاز، نوع تخلیه یا نوع فاضلاب.

در آخرین مرحله سیکل، دستگاه وارد فاز خشک کن می شود و با استفاده از هوای داغ، وسایل را تا حد امکان خشک می کند. در زمان چینش وسایل در داخل چمبر، لازم است ابزار روی هم چیده نشوند تا امکان رسیدن آب با فشار لازم به همه نقاط وسایل باشد. وسایل لگنی شکل، باید در طبقات پایین تر باشند تا به اصطلاح ایجاد سایه بر روی سایر وسایل نکنند و مانع رسیدن آب به وسایل زیرین نشوند. ضمنا باید رو به پایین چیده شوند تا آب در داخل آن ها جمع نشود.

پس از پایان سیکل و باز کردن درب دستگاه در سمت تمیز و بسته بندی، اندیکاتور برداشته می شود و از نگهدارنده خود خارج می شود. اگر تمام موارد و پارامترهای سیکل طبق انتظار باشد، یعنی پارامترهای مرتبط با آب، محلول، کاربر و تنظیمات سیکل مطلوب باشد، چهار لکه موجود بر روی اندیکاتور طلقی باید کاملا پاک شده باشند و اثری از آن ها نمانده باشد.

در پایش سیکل دستگاه واشینگ، بایگانی نتایج پایش هر سیکل لازم است. اگر اندیکاتور پاس نشده است، ترجیحا آن را نباید به طور فیزیکی بایگانی کرد، چرا که امکان آلوده بودن دارد. توصیه بر این است که پایش دستگاه به طور روزانه و همچنین پس از تعمیرات اساسی و تغییرات انجام شود. در برگه بایگانی، شماره و اطلاعات سیکل و نتیجه پایش توسط کاربر یادداشت می شود.

علاوه بر این پایش، لازم است بازرسی چشمی با چشم مسلح نیز حتما پیش از بسته بندی انجام شود.

برخی از دستگاه ها امکان اتصال به رایانه و یا امکان برداشتن اطلاعات دستگاه و سیکل ها را دارند.

برخی از دستگاه ها نیز مجهز به چاپگر هستند و در طی سیکل و یا پایان سیکل، برگه چاپی اطلاعات سیکل را به کاربر می دهند که لازم است اعداد آن توسط کاربر یا مسئول بررسی و بایگانی شود.

این نوشته در ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *