دستگاه پاک کننده اولتراسونیک

 

 

به دلیل اهمیت بالای شستشو پیش از مراحل بعدی و انجام استریلیزاسیون، باید روش شستشوی مناسب بر اساس الزامات وسایل و ابزار انتخاب شود.

در پاک کننده اولتراسونیک، از امواج اولتراسونیک برای جداکردن آلودگی از وسایل استفاده می کنیم. لازم است فضای کافی برای دستگاه اولتراسونیک و محلول های آن اختصاص داده شده باشد. انواع مختلف و اندازه های گوناگونی از این دستگاه های اولتراسونیک وجود دارند.

دسترسی اولتراسونیک حتی نسبت به موهای برس در سطوحی که کاملا صاف نیستند بیشتر و کاراتر است.

چینش ابزار:

در زمان بارگذاری وسایل، باید آلودگی های بزرگ برداشته شده باشند، محلول یا دترجنت مربوط به مرحله قبلی تمیزکردن ابزار شسته شده باشند، ابزارهایی که بر اساس توصیه سازنده شان باید قطعاتشان جداسازی و باز شوند، این کار باید انجام شود، ابزارهای لولایی مانند قیچی و وسایل مشابه، بهتر است کامل باز شوند مگر این که سازنده آن ها توصیه متفاوتی کرده باشد،

اگر مت سیلیکونی وجود دارد باید برداشته شود، اگر ابزار لومن دار هست و دستگاه پورت و آداپتور مخصوص برای اتصال آن ها دارد، اتصال به درستی انجام شود تا داخل آن ها تمیز شود، اگر وسایل و ابزار ریزی وجود دارد، از سبدهای کوچک مخصوص باید استفاده شود، اگر وسایل لگنی شکل وجود دارند، باید طوری قرار داده شوند که آب داخل آن ها جمع نشود،
ابزار آلوده با استفاده از یک سبد داخل محفظه یا مخزن قرار داده می شوند. ابزارهای سنگین بهتر است در زیر قرار بگیرند.

ریزموج:

در دستگاه پاک کننده اولتراسونیک مبدلی وجود دارد که موج با فرکانس بالا را به موج مکانیکی تبدیل می کند. موج فرکانس بالا توسط ژنراتور یا مولد داخل دستگاه تولید می شود. در واقع فرکانس بالاتر، نفوذ بهتری می دهد ولی قدرت کمتر، و فرکانس پایین تر نفوذ کمتری خواهد داشت ولی قدرت بالاتر در مواجهه با آلودگی.

در یک پاک کننده اولتراسونیک ممکن است یک یا چند مبدل استفاده شود. ابزار و وسایل را نباید بر روی کف تانک یا مخزن دستگاه اولتراسونیک قرار داد، این کار ممکن است به مبدل آسیب بزند و یا کف مخزن را خراش دهد. روانه کردن موج اولتراسونیک در مایع داخل دستگاه، باعث ایجاد حباب هایی می شود که اساس پاک کردن خواهند بود.

این پدیده Cavitation یا حفره سازی نام دارد، حباب هایی که ایجاد می شوند دارای فشار منفی در داخل هستند و در زمان برخورد به وسایل به داخل جمع می شوند یا به داخل می ترکند. ترکیدن این حباب ها به داخل خودشان، در زمان رسیدن به سطوح وسایل با سرعت انجام می شود و انرژی حاصل از این باعث جداشدن آلودگی می شود.

درب دستگاه:

لازم هست درب یا Lid در بالای دستگاه بر بالای مایع و ابزار آلوده قرار داده شود تا از انتشار آلودگی از سطح مایع به محیط جلوگیری شود و قطرات میعان ایجادشده به داخل مایع برگردند. فرآیند حفره سازی یا Cavitation ذاتا امکان ایجاد آئروسول دارد و ذراتی از مایع داخل تانک دستگاه در هوا ممکن است آزاد شود. این درب همچنین صدای به گوش رسیده از دستگاه را هم می تواند کاهش دهد.

کاربر پاک کننده اولتراسونیک لازم هست به نکات ایمنی توجه کافی داشته باشد و از تجهیزات محافظت فردی (PPE) هم به درستی استفاده کند.

محلول و تنظیمات:

هر مدل دستگاه اولتراسونیک تنظیمات خاص خودش را دارد. یک گرم کننده یا هیتر الکتریکی برای گرم کردن مایع واسط یا محلول تمیزکننده در دستگاه تعبیه می شود. دما برای افزایش کارایی عملکرد مایع در تمیزکردن و افزایش امکان حفره سازی استفاده می شود.

البته ممکن است در برخی مدل ها امکان گرم کردن وجود نداشته باشد. در تنظیم دمای سیکل اولتراسونیک، باید به عدم تثبیت پروتئین ها و توصیه سازندگان دستگاه، محلول، و وسایل توجه کرد. زمان سیکل می تواند بر اساس توصیه سازندگان دستگاه اولتراسونیک، محلول، وسایل و ابزار و همچنین ترکیبی از تجربیات کاربر طبق شرایط وسایل و ابزار تنظیم شود.

از فرآیند گاززدایی یا Degassing، می توانیم پس از ریختن مایع یا محلول در مخزن دستگاه استفاده کنیم. فرآیند گاززدایی، حباب های هوا که در مایع حل شده اند را آزاد می کند. حباب های هوا می توانند با تضعیف توان از عملکرد درست حباب های فشار منفی که قرار است عمل پاکسازی را انجام دهند جلوگیری کنند.

قابلیت Sweep، جاروب کردن یا مدوله کردن فرکانس خروجی ژنراتور حول فرکانس مرکزی است، از آسیب به قطعات حساس جلوگیری می کند و از طرف دیگر باعث می شود نقاطی وجود نداشته باشند که در آن ها تاثیر اولتراسونیک صفر باشد. اگر دستگاه دارای این قابلیت است، از آن می توانید استفاده کنید تا توزیع اولتراسونیک در محلول، در وضعیت متعادل تر و کاراتری قرار بگیرد.

قابلیت Boost هم برای افزایش قدرت اولتراسونیک استفاده می شود.

برداشتن:

در پایان سیکل دستگاه، در زمان برداشتن وسایل از داخل دستگاه، حتما باید از دستگیره سبدها استفاده کرد تا به شکل ایمن وسایل خارج شوند.

در پایان سیکل دستگاه اولتراسونیک، اگر دستگاه از نوعی نیست که خودش آبکشی نهایی بر روی وسایل انجام دهد، حتما باید وسایل با آب مناسب، آبکشی نهایی شوند.

در انتخاب محلول هم اگر توجه به توصیه سازنده دستگاه نشود، بدون شک به مخزن و مبدل آسیب وارد می شود. محلول مورداستفاده باید حتما مخصوص پاک کننده اولتراسونیک باشد. البته که انتخاب محلول باید با توجه به توصیه سازندگان وسایل و ابزارها نیز باشد.

برخی ابزارها و وسایل به pH حساس هستند و عمر و کارایی خود را در صورت پاکـسازی با مـحلولی با pH نامنـاسب از دست می دهند. دوز محلول بر اساس توصیه سازنده محلول، ضمن توجه به توصیه سازنده وسایل و ابزارها باید باشد.

خود دستگاه اولتراسونیک لازم است در هر روز استفاده بر اساس توصیه سازنده آن تمیز شود. توصیه می شود پس از هربار استفاده از پاک کننده اولتراسونیک آن را خالی، آبکشی و خشک کرد تا آلودگی منتقل نشود و کارایی دستگاه در تمیزکردن بهینه باشد و از توان کافی حفره سازی نیز استفاده شود.

اگر قرار است محلول داخل مخزن اولتراسونیک پس از هر سیکل خالی نشود، باید به سطح آن توجه کرد که سطح لازم را داشته باشد. استفاده از یک محلول برای بیش از یک سیکل، باید با تایید سازنده آن محلول باشد.

پایش:

جهت اطمینان از فرآیند پاک کنندگی، از آزمون های حفره سازی با فویل و همچنین اندیکاتورهایی که تمیزشدن توسط دستگاه را شبیه سازی کند باید استفاده کرد. بعد از آبکشی و خشک کردن می توان از تست باقیمانده پروتئین یا موارد مشابه بر روی ابزار استفاده کرد.

اما همواره باید بازرسی چشمی با استفاده از ذره بین چراغدار یا وسایل مشابه انجام شود تا اطمینان پیدا شود آلودگی بر روی وسایل و ابزار نمانده است. برای ابزار و وسایل لومنی هم باید از تست های مخصوص آن ها استفاده کرد

گاهنامه شماره 402 مان آرتا سلامت را می توانید از سایت ما دانلود فرمایید که حاوی مطالب کاملتری در مورد دستگاه پاک کننده اولتراسونیک است.

این نوشته در ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *