در این شماره گاهـنامه ادامه مبحث کنترل کیفی، ردیابی و مستندسازی در استریلیزاسیون بیمارستانی به اختصار مرور می شود.

Recall

می دانید که مونیتورینگ در استریلیزاسیون با استفاده از سه نوع فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی انجام می شود. در گاهنامه ی شماره ۵ اشاره شد که مواردی چون مثبت شدن یک اندیکاتور بیولوژیک پس از انکوباسیون و یا گزارش پاس نشدن یک اندیکاتور شیمیایی داخل پک توسط بخش ها می تواند منجر به انجام بازخوانی (فراخوان یا Recall) شود.

لازم به ذکر است با وجود توانایی سیستم پردازش در استریلایزرها به کشف اشکال و اختلال در پارامترها و متغیرهای سیکل، لازم است برگه چاپی در انتهای سیکل استریلیزاسیون بازبینی شود و در صورت وجود موارد مورد تردید، پس از کشف و رفع دلیل خطا، فرآیند استریلیزاسیون برای تمام وسایل موجود در آن سیکل تکرار شود. اگر این بازبینی برگه چاپی به هر دلیل با تاخیری پس از توزیع وسایل به بخش ها انجام شده است و مشاهده شده است که پارامترها و متغیرها مورد تایید نیستند، در این حالت نیز نیاز به اجرای بازخوانی یا فراخوانی است.

خوشبختانه رخ دادن شرایط برای نیاز به Recall در بیمارستان تعداد دفعات زیادی نیست، اما مهم این است که در صورت وقوع، سریعترین واکنش ممکن برای ایمنی بیماران انجام شود. برای تصمیم گیری نیاز به دانش، تجربه و مهارت اندیشه وجود خواهد داشت. تصمیم در مورد این که وجود یک اندیکاتور شیمیایی پاس نشده در کل وسایل و پک های یک سیکل، آیا نشانگر آن است که تمام آن وسایل مورد تردید و غیراستریل هستند یا خیر و آیا نیاز به Recall هست یا نه، نیاز به یک داوری حرفه ای دارد. برای این تصمیم باید از نتایج تمام سه نوع مونیتورینگ (فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیک) که در مورد آن سیکل وجود دارد، استفاده کرد.

طبق توصیه AAMI در نسخه سال 2009 راهنمای AAMI ST79، در صورتی که برای آزمون کردن ازPCD یا Process Challenge Device برای اندیکاتور شیمیایی کلاس 5 و اندیکاتور بیولوژیک در یک سیکل استریلیزاسیون استفاده شده باشد، در صورت پاس نشدن آن اندیکاتور (های) شیمیایی و یا مثبت شدن آن اندیکاتور (های) بیولوژیک، باید تمام وسایل را مورد تردید دانست و این موضوع را فوری به اطلاع مسئولین مربوطه رساند.

An Example

به عنوان مثال، مثبت شدن اندیکاتور (های) بیولوژیک باید دست کم این اقدامات را در کنار انجام Recall و مطلع کردن بخش هایی که از وسایل مشکوک استفاده کرده اند و دستور به مراقبت و زیرنظر داشتن بیمارانی که در عمل آن ها از وسایل مشکوک استفاده شده است و هم چنین قرنطینه کردن وسایل مشکوک، به دنبال داشته باشد:

• مثبت شدن اندیکاتورهای بیولوژیک ( به جز اندیکاتورهای کنترلی) باید به سرعت با استفاده از تماس تلفنی یا پیام به اطلاع سوپروایزر مربوطه و تیم کنترل عفونت برسد و سـپس گزارشی شامل این موارد تهیه شود:

1) اطلاعات زمان و تاریخ سیکل

2) شرح محتویات سیکل و شماره دستگاه

3) نتایج اندیکاتورهای شیمیایی و برگه چـاپی سـیکل دسـتگاه

4) هر گونه اطلاعات برای تشخیص این که آیا سیکل استریلیزاسیون به دلیل خطای انسانی مورد تردید است و یا به دلیل دیگری.

• اگر تعیین شود که نقص کار ناشی از خطای کاربر دستگاه نیست (مثلا انتخاب سیکل نامناسب)، وسایلی که در آن استریـلایزر قرار گرفته بوده-اند، تا آخرین اندیکاتور بیولوژیک منفی، باید غیراستریل در نظر گرفته شوند. تمام این وسایل باید جمع آوری شوند و تمام مراحل پاکسازی تا استریلیزاسیون برایشان تکرار شود. استریلایزر نیز باید تا اطمینان از کارایی اش از چرخه کاری حذف شود.

• آزمایشگاه میکروبیولوژی باید بررسی کند که میکروارگانیسم های موجود در اندیکاتور بیولوژیک مثبت شده چه هستند. آزمایشگاه در صورت امکان باید طریقه استفاده اندیکاتور بیولوژیک و روش انتقال و حمل آن را بررسی کند. البته بازخوانی وسایل نباید به خاطر انجام این فرآیند به تعویق افتد.

• تمامی افراد مرتبط مانند سرپرست دپارتمان میکروبیولوژی، سرپرست پیشگیری و کنترل عفونت، سرپرست بخش استریل مرکزی، یا نمایندگانشان، به همراه پرسنل سرویسکار استریلایزر باید سعی کنند دلیل مثبت شدن اندیکاتور بیولوژیک یا عدم تکمیل استریلیزاسیون را پیدا کنند و برای انجام اقدام اصلاحی، هماهنگی لازم را انجام دهند.

• پس از رفع ایراد، باید استریلایزر مورد تردید را با استفاده از PCD برای 3 سیکل متوالی با چمبر خالی آزمون کرد (PCD شامل اندیکاتور بیولوژیک و شیمیایی). برای استریلایزر بیمارستانی که فازهای پیش خلا دارد (کلاس B) باید سه بار متوالی آزمون بووی دیک در چمبر خالی انجام شود. تا زمانی که پاسخ اندیکاتورهای بیولوژیک مشخص نشده است، نباید در مورد به کارگیری استریلایزر تصمیم گرفت.

Recall Order

طبق روش اجرایی مدون بیمارستان، پس از تصمیم مسئول یا مسئولین مربوط، باید دستور Recall داده شود. این دستور دست کم باید:

• تمام وسایل تا آخرین اندیکاتور بیولوژیک منفی را مشخص کند

• بر اساس شماره آن سیکل مشکوک، تمام وسایل و پک های آن سیکل را مشخص کند (بر اساس اطلاعات بایگانی)

• مشخص کند چه افراد و بخش هایی باید دستور بازخوان را دریافت کنن

• فوری به اطلاع بخش هایی که وسایل مشکوک دریافت کرده اند برسد (بعد از اطلاع رسانی فوری، دستور کتبی فرستاده شود)

• الزام کند که وسایلی که بازخوانی شده اند، هم به لحاظ تعداد و هم به لحاظ نوع، ثبت شوند

• مشخص کند افراد دریافت کننده ی دستور، هر یک چه کاری باید انجام دهند (مثلا از بین بردن وسایل مشکوک یا برگشت دادن وسایل)

Recall Report

مواردی که در گزارش مثال قبل مرور شد، مواردی است که در گزارش پس از تمام شدن Recall باید تکمیل شود. گزارش پس از Recall باید طبق روش اجرایی مدون بیمارستان و دست کم شامل این موارد باشد:

• مشخص کردن شرایطی که سبب دادن دستور بازخوانی شده است

• مشخص کردن اقدامات اصلاحی لازم برای جلوگیری از تکرار شرایطی که ممکن است منجر به بازخوانی شود

• تهیه فهرستی از وسایلی که طبق دستور بازخوانی، جمع آوری شده اند

• تعیین درصد وسایلی که طبق دستور فراخوانی جمع آوری شده اند و وسایلی که جمع آوری نشده اند

• تصدیق بر این که وسایل جمع آوری شده طبق دستور بازخوانی، از بین برده شده اند یا دوباره عملیات پاکسازی و استریلیزاسیون بر روی آن ها انجام شده است (بر اساس نوع وسایل)

Monitoring

مثبت های کاذب می تواند به دلیل آلوده شدن اندیکاتور بیولوژیک در زمان انتقال به محیط کشت (در صورتی که اندیکاتور بیولوژیک از نوع دارای محیط کشت نباشد)، بی ثباتی هایی در عملکرد خود اندیکاتور بیولوژیک، استفاده نادرست از اندیکاتور بیولوژیک، و خطاهای کاربر استریلایزر باشد. استفاده نادرست از اندیکاتور بیولوژیک می تواند شامل این موارد باشد:

• انتخاب نادرست اندیکاتور بیولوژیک یا PCD اندیکاتور بیولوژیک

• قراردادن نادرست PCD اندیکاتور بیولوژیک در چمبر

• انکوباسیون نادرست اندیکاتور بیولوژیک

• تفسیر نادرست نتیجه اندیکاتور بیولوژیک

• یادداشت نادرست نتیجه اندیکاتور بیولوژیک

خطاهای کاربری دیگر در زمینه مونیتورینگ می تواند شامل خطاهای زیر نیز باشد:

• انتخاب و استفاده نادرست از PCD اندیکاتور شیمیایی کلاس 5

• قراردادن نادرست PCD اندیکاتور شیمیایی در چمبر

• تفسیر نادرست نتیجه اندیکاتور شیمیایی

• ثبت نادرست نتیجه اندیکاتور شیمیایی

• انبارش و نگهداری نادرست اندیکاتورهای شیمیایی و بیولوژیک

• عدم بازبینی مونیتورینگ فیزیکی (گیج های دستگاه و غیره) پیش از آغاز سیکل استریلیزاسیون برای اطمینان از کار کردن آن ها

• فراموش کردن قراردادن اندیکاتور شیمیایی یا بیولوژیک در PCD

• استفاده از اندیکاتور شیمیایی معیوب (عیب می تواند ناشی از نگهداری نادرست، منقـضی شدن تاریخ مصرف، قبلا در معرض استریل کننده ها قرار گرفتن باشد)

در جهت رساندن تعداد Recall به کمترین میزان ممکن، لازم است علاوه بر حذف عوامل ممکن ایجادکننده شرایط Recall، همواره اقداماتی که برای بهبود کار مورد نیاز است، بررسی و پیشنهاد شود و درنسخه های جدیدتر روش های اجرایی بیمارستان، ویرایش شود.

از بخش پوسترهای استریلیزاسیون مان آرتا سلامت، می توانید پوستر شماره 1“عدم موفقیت در یک فرآیند استریلیزاسیون” و پوستر شماره 3 “چک لیست تشخیص دلایل نقص فرآیند استریلیزاسیون بخار” را دانلود و چاپ کنید. در صورتی که برای مرکز درمانی خود، پوسترهای رایگان را به شکل چاپ شده در قطع A3 نیاز دارید، لطفا با ما تماس بگیرید.

 

دانلود گاهنامه
این نوشته در ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *